1e Raad Werkgelegenheid en Sociale Zaken onder Hongaars voorzitterschap

17 juli 2024

Het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde zijn eerste Raad van Ministers voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken (EPSCO) op 16 juli in Brussel. Deze Raad was de eerste gelegenheid voor het Hongaarse voorzitterschap om zijn prioriteiten te implementeren.

De prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid zijn als volgt:

- Het bevorderen van de sociale participatie en inclusie van mensen met een handicap

- Het verbeteren van de toegang tot kwaliteitsdiensten om sociale integratie te bevorderen en territoriale ongelijkheden te verminderen

- Tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden

- Intergenerationele solidariteit in relatie tot gendergelijkheid

- Zorgen voor evenwicht tussen werk en privéleven

- De geestelijke gezondheid van vrouwen bevorderen

Meer informatie : programme-and-priorities-of-the-hungarian-presidency.pdf (europa.eu)

Het Hongaarse voorzitterschap organiseerde daarom twee debatten tijdens deze eerste EPSCO: het eerste over tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden, en het tweede over de sociale inclusie van mensen met een handicap. In het kader van de jaarlijkse cyclus van het Europees Semester keurden de ministers tijdens deze Raad ook de werkgelegenheids- en sociale beleidsaspecten van de landenaanbevelingen van de lidstaten goed, evenals een advies van het Comité voor de Werkgelegenheid en het Comité voor Sociale Bescherming (waarin onze FOD België vertegenwoordigt) over de evaluatie en implementatie van de landenaanbevelingen.

Meer informatie over de Europees Semester : Het Europees Semester (europa.eu)

Sociale inclusie van mensen met een handicap

Tijdens het debat herinnerde onze minister Karine Lalieux aan de Verklaring van Terhulpen, die in april 2024 onder Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU werd ondertekend door het Europees Parlement, de Europese Commissie, 25 lidstaten, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld. Artikel 34 van de Verklaring benadrukt het respect voor en de bevordering van de rechten van mensen met een handicap, en stelt voor om verdere stappen te ondernemen om het gehandicaptenperspectief te integreren in alle EU-beleid en om een ambitieuze tweede fase van de Europese strategie voor de rechten van mensen met een handicap (2021-2030) te ontwikkelen. Net als vele andere Europese ministers benadrukte onze minister ook het belang van de implementatie van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap (UNCRPD) en dat de uitwisseling van goede praktijken moet worden georganiseerd door de Europese Commissie om de EU-lidstaten te ondersteunen.

België heeft zich tot doel gesteld om de tewerkstellingskloof tussen mensen met en zonder handicap te verminderen tot 24,5% tegen 2030. In juni 2024 werd het Gelijke Kansen Decreet van 2008 gewijzigd om te voorzien in een procedure voor het aanvragen van redelijke aanpassingen voor mensen met een handicap om ervoor te zorgen dat ze een goede toegang hebben tot werk, school, informatie, enz. Op 1 juli 2024 lanceerde België ook het vernieuwde kader voor individueel maatwerk: werkgevers kunnen een loonsubsidie en werkplekadvies aanvragen bij het aannemen of re-integreren van mensen met een handicap, en er is ook een subsidie beschikbaar voor ondernemers met een handicap.

Meer informatie over de EPSCO : Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volks­gezondheid en Consumenten­zaken (Epsco) - Consilium (europa.eu)