Belgisch Nationaal Hervormingsprogramma 2019 gepubliceerd

13 juni 2019

Het Nationaal Hervormingsprogramma (NHP), dat kadert in de Europa 2020 strategie, geeft de hoofdlijnen aan van het socio-economisch beleid in België.

Het dient als basis voor het multilateraal toezicht om de vooruitgang van de lidstaten in de richting van de gemeenschappelijk overeengekomen doelstellingen te evalueren. De FOD Sociale Zekerheid (DG Beleidsondersteuning en -coördinatie) is nauw betrokken bij de coördinatie en de redactie van het programma.

Het rapport beschrijft hoe ons land gereageerd heeft op de landspecifieke aanbevelingen, die we vorig jaar hebben ontvangen in het kader van het Europees Semester. Die aanbevelingen betreffen onder andere de pensioenen en de langdurige zorg: ‘De beoogde pensioenhervormingen voortzetten en de voorspelde stijging van de uitgaven voor langdurige zorg beheersen’. De maatregelen zijn terug te vinden in sectie 3.1 ‘Begroting en staatsschuld’.

Bovendien bevat het programma een overzicht van de acties n.a.v. de kwantitatieve doelstellingen door België vooropgesteld in het kader van Europa 2020. Daarbij ook de doelstelling betreffende armoede en sociale uitsluiting. Je vindt  een stand van zaken  en  recente maatregelen van de federale overheid, gewesten en gemeenschappen  in vijf domeinen: de sociale bescherming van de bevolking (algemeen), het terugdringen van de kinderarmoede, de actieve insluiting van mensen ver van de arbeidsmarkt, de strijd tegen inadequate huisvesting en dakloosheid en de opvang en integratie van mensen met een migratieachtergrond. Zie in dit verband sectie 5.5 ‘Sociale inclusie’.

Lees het Nationaal Hervormingsprogramma 2019