BELMOD: Non-take-up verminderen door de impact van beleidsvoorstellen vooraf te simuleren.

30 maart 2022

De afgelopen 3 jaar werkten we volop aan BELMOD, een innovatief project om de gevolgen van beleidsbeslissingen in te schatten en non-take-up te verminderen. Het is een moderne tool waarmee beleidsmakers, experten en onderzoekers kunnen beoordelen wat de gevolgen van hervormingen zouden zijn op de begroting, maar ook op bepaalde doelgroepen. Zo kan beter worden voorspeld wie positieve of negatieve gevolgen van een bepaalde maatregel zal ervaren en hoe groot die impact is.

Impact van beleidsvoorstellen toetsen met simulaties

BELMOD is er in de eerste plaats voor beleidsmakers die vooraf de impact willen kennen van hun beleidsvoorstellen. Zo zal de tool in het kader van een vereenvoudiging, harmonisering en automatisering van de toekenning van sociale rechten simulaties uitvoeren voor het Federaal Plan Armoedebestrijding. Ook maken we simulaties voor de inventaris van beleidsvoorstellen ter verlaging van de non-take-up van sociale rechten, wat deel uitmaakt van het BELMOD-project.

Samenwerking met de academische wereld en andere overheidsinstellingen

Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie en gecoördineerd door onze FOD. We werken met heel wat partners samen, zowel uit de academische wereld als bij andere overheidsdiensten. Zowel het Belgisch Federaal Planbureau (FPB) als de Universiteit Antwerpen (UA), de KU Leuven (KUL) en de Universiteit van Essex (UEssex) hebben bijgedragen aan het model. De Federale Pensioendienst (FPD) en het RIZIV zijn geassocieerde organisaties.

Gineke Mampaey werkt sinds januari 2021 bij het BELMOD-projectteam en coördineert mee de samenwerking tussen de verschillende diensten:

“Het BELMOD-project bestaat uit zowel een technisch als een inhoudelijk luik. Het technische luik houdt een modernisering en uitbreiding in van ons vroegere microsimulatiemodel MIMOSIS. De UEssex, de UA, het Federaal Planbureau en de KUL werken mee aan het technische gedeelte en nemen elk een deel van het model op zich, vanuit hun eigen expertise. Op regelmatige tijdstippen wordt een overleg gepland om de verschillende onderdelen op te volgen en op elkaar af te stemmen.

Inhoudelijk werken we aan een inventaris van beleidsvoorstellen om non-take-up te verlagen. De Federale Pensioendienst en het RIZIV helpen ons door ideeën voor mogelijke simulaties aan te leveren, waarmee bijvoorbeeld de identificatie en/of de toekenning van de Verhoogde Tegemoetkoming meer geautomatiseerd kan worden.”

Op langere termijn ook beschikbaar voor partnerinstellingen én voor burgers

Een van de nabije plannen is het ontwikkelen van een remote access. Zo kunnen we het BELMOD-model en de inputdataset op een beveiligde manier delen met partnerinstellingen, zodat het model ruimer ingezet kan worden.

Daarnaast zal later met het model een online rekentool ontwikkeld worden waarmee langdurig arbeidsongeschikten en personen met een handicap een inschatting kunnen maken wat de impact is op hun netto gezinsinkomen wanneer ze (opnieuw) de arbeidsmarkt betreden. Ook vormt BELMOD een geschikt instrument om hervormingen van de cumulregelingen voor verschillende uitkeringen te simuleren, waarmee de financiële drempels voor uitkeringsgerechtigden om te gaan werken aangepakt worden.

Blijf op de hoogte van het BELMOD-project!

Begin februari stelden we onze eerste resultaten voor in het stakeholderoverleg van het Steunpunt tot bestrijding van armoede én op een online workshop voor een beleidsgericht publiek. Later volgt nog een slotconferentie.

Op de hoogte blijven van dit project? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Belmod project | Federale Overheidsdienst - Sociale Zekerheid