Binnenkort inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming vanaf 18 jaar

5 augustus 2020

Minister voor personen met een handicap Nathalie Muylle wil de leeftijd om een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) of integratietegemoetkoming (IT) te krijgen verlagen van 21 naar 18 jaar. Personen met een handicap zullen door de wetswijziging een aanzienlijk hogere uitkering kunnen krijgen van zodra ze 18 worden.

Op dit moment kunnen personen met een handicap tot hun 21 enkel een (verhoogde) kinderbijslag krijgen, een veel kleiner bedrag dan de IVT of IT.  Jaarlijks zouden zo’n 10.000 jongeren met een handicap een hoger bedrag krijgen als de wet wordt aangepast.

De leeftijdsgrens voor een IVT/IT ligt momenteel nog op 21 jaar omdat dit de leeftijd van meerderjarigheid was toen de wet in 1987 werd opgesteld. Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat dit tegenwoordig niet meer van toepassing is. Voorlopig blijft de leeftijdsgrens van 21 jaar behouden, maar binnen de zes maanden moet de wet aangepast worden. Zodra de wet wordt aangepast, zullen we de betrokken personen informeren in samenspraak met de regio’s die verantwoordelijk zijn voor de kinderbijslag.