Brexit: situatie na vertrek Theresa May

17 juni 2019

De context

Ons land is een van de Europese staten die het meest worden blootgesteld aan de gevolgen van Brexit. Zonder overeenkomst zal Brexit waarschijnlijk veel negatieve gevolgen hebben voor de sociale rechten van tal van Belgische en Britse verzekerden die tot nu toe door Europese regels beschermd werden.

Na vele maanden van zeer moeizame onderhandelingen is er echter nog steeds geen overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De Brexit, die oorspronkelijk gepland was voor 29 maart 2019, is nu uitgesteld tot 31 oktober, en ook een verdere verlenging is niet uitgesloten. Het recente vertrek van Theresa May brengt opnieuw onzekerheid in de onderhandelingen. 

Binnen deze zeer complexe context is onze FOD aangesteld als "Brexit"-coördinator voor de sector van de sociale bescherming. De FOD coördineert en ondersteunt de Brexit-voorbereidingen, zodat elke partner/betrokken begunstigde (OISZ, FOD, ondernemingen, enz.) over de geschikte instrumenten kan beschikken om bij uitblijven van een overeenkomst maatregelen te nemen om de negatieve gevolgen van de Brexit te verzachten.

Waar staan we nu? 

Op initiatief van onze FOD werd een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. De belangrijkste daarvan is de goedkeuring van de titel "Sociale zekerheid" van de "Brexit-wet" (Wet van 3 april 2019 betreffende de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie). Dankzij deze bepalingen blijven de Europese coördinatieregels (Verordening 883/2004, enz.) tot eind december 2020 van toepassing tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat onder meer om het volgende: 

  • Belgische gepensioneerden die in het Verenigd Koninkrijk wonen, zullen hun pensioen op dezelfde manier blijven ontvangen als nu het geval is.
  • Een Belgische toerist die tijdens zijn verblijf in Londen een medische behandeling nodig heeft, kan nog steeds gebruik maken van zijn Europese ziekteverzekeringskaart.

De risico's die verbonden zijn aan de Brexit zijn daarom vooralsnog tijdelijk opgeschort.

Wat moet er nog meer worden gedaan? 

Wij overwegen momenteel de nodige administratieve regelingen voor de toepassing van onze Brexit-wet met het Verenigd Koninkrijk. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk om de procedures te regelen voor de uitwisseling van informatie (documentformaat, gegevensbescherming) met de instellingen van een land dat zich nu buiten de EU zal bevinden.

En natuurlijk moeten we eind dit jaar de volgende stap voorbereiden: het einde van de toepassing van de tijdelijke maatregelen en de definitieve consolidatie van de betrekkingen tussen België en het Verenigd Koninkrijk, vanaf januari 2021.