Culturele mijlpaal: Kunstwerkcommissie reikt 1000ste kunstwerkattest uit “Dankzij het kunstwerkattest durf ik eindelijk de stap zetten naar een zelfstandige activiteit in hoofdberoep.”

Het kunstwerkattest is een belangrijk document voor professionals in de creatieve sector. Met dat attest wordt iemand door de federale overheid erkend als kunstwerker. Boven op die erkenning biedt het toegang tot specifieke maatregelen in de sociale zekerheid, die afgestemd zijn op de noden van kunstwerkers. De Kunstwerkcommissie – die beslist of aanvragers zo’n attest krijgen – reikte onlangs het 1.000ste attest uit. Een symbolische maar belangrijke mijlpaal voor de erkenning van onze Belgische kunstensector.
De Kunstwerkcommissie is nog geen jaar aan de slag en reikte in september al haar 1.000ste kunstwerkattest uit. Gentenaar Maarten Vanhoucke is aan de slag als illustrator en ontving twee weken terug een bijzondere mail.
“Toen ik las dat ik het 1.000ste kunstwerkattest ontving, dacht ik eerst dat het spam was. Maar toen ik verder las en zag dat het een officieel bericht was van Marc Brion, cultuurexpert bij de federale overheid, wist ik dat het niet om phishing ging. Daarom ging ik maar al te graag in op het interviewverzoek. Praten over mijn traject, de nieuwe regelgeving, een beetje lawaai maken in de media én iemand ontmoeten van het team Working in the Arts, waren twee vliegen in één klap.” - Maarten Vanhoucke, illustrator
Lees het volledige interview met Maarten Vanhoucke in bijlage.
Meer dan 2400 aanvragen
Marc Brion is expert kunst- & cultuursector voor de federale overheid binnen het team Working in the Arts (WITA). Dat is een afdeling van de FOD Sociale Zekerheid die verantwoordelijk is voor de sociale bescherming voor kunstwerkers. WITA neemt ook de taak van secretariaat van de onafhankelijke Kunstwerkcommissie op zich.
"Ik vond het belangrijk om Maarten namens het WITA-team te feliciteren. Het secretariaat kreeg al 2411 aanvragen sinds 1 januari 2024. Het 1.000ste kunstwerkattest dat door de Kunstwerkcommissie wordt uitgereikt, zien we allemaal als een mijlpaal. Het toont het harde werk van de Kunstwerkcommissie en het WITA-secretariaat. Hun inzet zorgt dat kunstwerkers zoals Maarten de erkenning en bescherming krijgen die ze nodig hebben.” - Marc Brion, cultuurexpert bij de FOD Sociale Zekerheid
Meer dan 10.000 kunstwerkattesten
Het 1.000ste kunstwerkattest werd nog maar pas uitgereikt en toch zijn er al meer dan 10.000 attesten in omloop. Hoe kan dat? Heel wat kunstwerkers konden genieten van een overgangsregel: personen die voor januari 2024 al een kunstenaarsvisum hadden (dat op 1 januari 2024 nog gold) kregen automatisch een kunstwerkattest opgestuurd. Ook personen op wie de toenmalige werkloosheidsuitkering voor personen uit de artistieke sector van toepassing was (hoofdstuk XII van het werkloosheidsbesluit) kregen een kunstwerkattest ‘plus’.
Meer info in bijlage:
- Volledig interview met Maarten Vanhoucke in bijlage
- Het interview met Maarten kan een hulpmiddel zijn, maar het is ook mogelijk om Maarten en Marc zélf te interviewen.
- Het kunstenaarsstatuut bestaat niet, zeg liever “het kunstwerkattest”
- Uitbreiding over de nieuwe regelgeving 2024 in bijlage
- www.workinginthearts.be
Foto’s:
- Vrij te gebruiken in journalistieke artikels, download via: https://flic.kr/s/aHBqjBKLn2
- Bij tekeningen en constructies “Maarten Vanhoucke” vermelden
- Foto’s gemaakt door “Charlotte Van Den Eede”
Contact en interviews:
- Persdienst FOD Sociale Zekerheid
- Press@minsoc.fed.be0473 13 13 29
- Marc Brion, WITA-cultuurexpert bij FOD Sociale Zekerheid
Ontdek Maartens werk:
- 1. Illustratie & graphic storytelling:
- 2. muziek en circustheater The Foomp Machine (one man band)
- 2.1 muziekgroep Moustash
- 3. muziekgroep Brazzmatazz, waarvoor Maarten de decorbouw, albumcover ontwerp en illustratiewerk (The book of Brazzmatazz) deed
- 4. Lize Vanlerberge (bevriende illustrator en bron van extra opdrachten lichtend voorbeeld)
- 5. De typotheek straattheater instant illustratie+poëzie