Dashboard sociale bescherming

14 december 2021

De FOD Sociale Zekerheid publiceert een gloednieuw dashboard met gegevens over sociale bescherming. Daarmee willen we de kerngegevens over de sociale bescherming meer zichtbaar en toegankelijk  maken. Naast de financiering van de sociale bescherming staan we ook stil bij de adequaatheid ervan.

Het Dashboard Financiering geeft inzicht in de inkomsten en uitgaven. We vertrekken van een globaal overzicht om daarna in te zoomen op de uitgaven voor gezondheidszorg en vergrijzing.

Het Dashboard Adequaatheid vergelijkt de sociale minima met de armoedegrens, identificeert het aantal begunstigden, brengt structurele factoren samen met het armoederisico en toont aan dat de sociale bescherming effectief is.

Dit dashboard is bestemd voor geïnteresseerde burgers en professionals uit het netwerk van de sociale zekerheid.

Onze FOD beschikt over uitgebreide statistische informatie over de inkomsten en uitgaven van de sociale bescherming. Naast onze eigen gegevens integreren we sleutelindicatoren, geproduceerd door andere instellingen uit het netwerk van de sociale bescherming. Geen instelling beschikt immers over gegevens die het volledige spectrum van de sociale bescherming dekken.

Dankzij doorgedreven samenwerking komen we tot een kwaliteitsvol overzicht van de kerncijfers van de sociale bescherming

Dashboard sociale bescherming