Een nieuwe website voor de European Disability Card in België: Personen met een handicap vinden voortaan sneller hun weg in het aanbod van vrije tijd, cultuur en sport.

Persbericht
13 december 2022

De European Disability Card promoot de toegang tot vrijetijdsbesteding, cultuur en sport voor personen met een handicap (met voordelen zoals o.a. kortingen, gratis toegang, aangepaste infoborden, redelijke aanpassingen,…)

Personen met een handicap kunnen dankzij de European Disability Card aantonen dat ze erkend zijn of ondersteuning krijgen bij een van de vijf Belgische instellingen die verantwoordelijk zijn voor hun integratie (FOD Sociale Zekerheid, VAPH, AViQ, PHARE en DSL). Voor mensen met een handicap die vaak niet zichtbaar is, is de kaart een grote meerwaarde om discussies aan ticketbalies te vermijden.

Gebruik van de kaart promoten en nieuwe partners aantrekken

Sinds november 2017 is België voortrekker van dit project bij de Europese Commissie om de inclusie van personen met een handicap te bevorderen. Hoewel de kaart veel mogelijkheden biedt en een echte tool voor inclusie is, blijft de kennis en het gebruik ervan vandaag nog te beperkt.

Om deze kaart en de eraan gekoppelde voordelen te promoten en nieuwe partners aan te trekken, wordt een nieuwe website gelanceerd samen met een sensibilisatiecampagne op sociale media (Instagram, Facebook, TikTok en Linkedin) die vrijdag start.

Waarom een nieuwe website?

De Fod Sociale Zekerheid wil zijn websites zo toegankelijk mogelijk maken voor mensen met een handicap. Het design van de site is voortaan toegankelijker voor personen met een handicap in lijn met de EU-richtlijnen. Alle teksten werden herschreven om leesbaarder en begrijpelijker te zijn.  De belangrijkste inhoud is ook beschikbaar in een aangepaste "gemakkelijk te lezen en te begrijpen" versie en via een gebarentaalvideo.

Ook de lijst met de partners van de kaart is vanaf nu handiger en gemakkelijker doorzoekbaar.  Zo kunnen bezoekers organisaties die de kaart aanvaarden opzoeken op basis van locatie, afstand, type voordelen, type activiteit en naam.

De url van de website blijft ongewijzigd: www.eudisabilitycard.be

Partners krijgen meer zichtbaarheid voor hun initiatieven voor personen met een handicap

Hoewel heel wat musea, attractieparken en sportcentra al voordelen toekennen aan personen met een handicap is dit vaak weinig geweten. Aanbieders kunnen zich online inschrijven voor het project en ontvangen o.m. een label waarmee ze hun initiatieven voor personen met een handicap meer zichtbaarheid kunnen geven.

Partners hebben zelf de vrijheid om de aard van voordelen te bepalen waarvoor de European Disability Card gebruikt kan worden. Het kan gaan om reeds aangeboden of nieuwe voordelen voor personen met een handicap zoals kortingen, audiogidsen, voorbehouden (parkeer)plaatsen, passen om niet aan te hoeven schuiven en zo meer.

Aanvragen van de European Disability Card

De European Disability Card wordt op aanvraag afgeleverd. Wie erkend is of hulp ontvangt via de FOD Sociale Zekerheid, VAPH, AViQ, PHARE of DSL kan de kaart aanvragen bij de respectieve instelling. Het duurt na de aanvraag ongeveer vier weken vooraleer de kaart in de bus belandt.

Contact

Persdienst FOD Sociale Zekerheid

+32 (0)473 13 13 29 | press@minsoc.fed.be | @FODSZ

Meer informatie:

Je kan de gloednieuwe website bezoeken via  www.eudisabilitycard.be

Partners die deel willen uitmaken van het netwerk van de European Disability Card en vermeld willen worden op de website kunnen dit eenvoudig online melden: https://eudisabilitycard.be/nl/voor-partners

Bekijk alvast de promotievideo https://youtu.be/PshvvCJl3lQ die ook bestaat in een versie met gebarentaal https://youtu.be/wUYU5MQY7aY