Hervorming van het kunstenaarsstatuut: een eerste concreet voorstel op tafel!

25 juni 2021

Na 115 voorstellen door 380 deelnemers op het participatieplatform Working In The Arts én 17 vergaderingen door een technische werkgroep met federaties en experten is er een eerste concreet voorstel voor de langverwachte modernisering van het kunstenaarsstatuut. Dat voorstel wordt nu voorgelegd aan de sociale partners en uiteraard aan de betrokken beleidsmakers.

Kunstwerkcommissie levert uniek kunstwerkattest

Na deze hervorming zouden artistieke, technische en ondersteunende kunstwerk(st)ers voor alle informatie en vragen rond haar of zijn professionele praktijk terecht kunnen bij de federale kunstwerkcommissie. De kunstwerk(st)er kan bij diezelfde commissie een uniek attest aanvragen dat haar of hem toegang geeft tot alle bijzondere regelingen voor de kunstensector.

De praktijk verandert, de regeling volgt 

Volgens dit voorstel kan het kunstwerkattest worden aangevraagd door alle kunstwerk(st)ers wiens prestaties noodzakelijk zijn voor een artistieke creatie, productie, interpretatie of uitvoering, zowel artistieke, technische als ondersteunende functies. De individuele beslissingen van de vernieuwde Kunstwerkcommissie zullen administratief worden verwerkt tot een levend kadaster. Het kadaster zal inzicht geven in de objectieve criteria die de Kunstwerkcommissie hanteert bij de interpretatie van de voorwaarden om recht te hebben op een kunstwerkattest.

Veralgemeende, eenvoudige regels 

Het voorstel van de sector zou via het kunstwerkattest toegang geven tot een set van regels in de werkloosheid. Die regels zouden sterk worden vereenvoudigd  door de zogenaamde ‘cachetregel’ te veralgemenen. Ongeacht het type contract (bepaalde duur, onbepaalde duur, taakloon, 1bis, …) of de soort activiteit (artistiek, technisch, lesgeven, …) worden in dit voorstel alle bruto-inkomsten opgeteld om te bepalen of de kunstwerk(st)er voldoende heeft gewerkt en bijgedragen om haar of zijn statuut te verkrijgen en behouden. Daarenboven zouden ook de technische en ondersteunende profielen die houder zijn van een kunstwerkattest toegang krijgen tot deze regels. 

Lees het volledige voorstel (.pdf)