Laatste update van de MISSOC-informatie over nationale socialebeschermingsstelsels nu beschikbaar

14 februari 2024

MISSOC, het systeem voor wederzijdse informatie over sociale bescherming, heeft zijn laatste update (vanaf juli 2023) uitgebracht van de informatie over de socialebeschermingsstelsels in alle EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De bijgewerkte informatie kan worden geraadpleegd in het Engels, Frans en Duits. De toegang tot de database is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Om de vergelijking te vergemakkelijken, wordt de informatie over zelfstandigen geleidelijk in de vergelijkende databank geïntegreerd. Concreet wordt ze verplaatst naar het einde van elke relevante tabel (of risico). Zo worden details over moederschapsuitkeringen voor zelfstandigen geleidelijk aan verplaatst naar het einde van tabel IV over moederschap/vaderschap. Dit werk is begonnen met de update van juli 2023 en zal geleidelijk worden uitgebreid naar alle periodes terug tot juli 2017.

MISSOC is een onmisbare online informatiebron die tijdig vergelijkbare inzichten biedt in de socialebeschermingsstelsels van Europese landen. De informatie is afkomstig van een netwerk van ambtenaren van nationale ministeries en instellingen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de sociale bescherming en wordt gecoördineerd door het MISSOC-secretariaat namens de Europese Commissie.

Aarzel niet om contact op te nemen met het MISSOC-secretariaat als u vragen of suggesties hebt over de informatie die de databank biedt.