Parkeerplaatsen personen met een handicap

21 mei 2021

Naast tegemoetkomingen reikt onze DG Personen met een handicap ook parkeerkaarten uit aan personen met een handicap. Om ervoor te zorgen dat wie echt recht heeft op zo’n kaart ook een plek vindt om te parkeren, werken we mee aan acties van politiezones om misbruik ervan te bestrijden.

Koen Stoffels werkt binnen deze DG als fraudebestrijdingscoördinator en geeft ons graag inzicht in hoe zo’n acties verlopen.

Delen van onze databanken via Handi2Park

Via de app Handi2Park kunnen politiediensten en GAS-ambtenaren controleren of een parkeerkaart geldig is. Sinds de lancering in 2018 zijn er dankzij de gebruiksvriendelijke app een pak meer controles op misbruik. Doordat de app gelinkt is aan onze databank kan elke controleur zelf vaststellen of een kaart al dan niet geldig is. De applicatie Handi2park is voor de politie een uitstekende tool om gerichte controles uit te voeren. De applicatie zorgde al voor veel positieve reacties van politiediensten.

Ondersteuning bij gerichte acties

Daarnaast werkt onze dienst mee aan gerichte acties, ook in het weekend. We voorzien dan voor een politiezone een telefonische permanentie waarbij we hen meteen meer info kunnen geven over de identiteit van de titularis of de precieze reden van ongeldigheid. Afhankelijk van de reden van ongeldigheid worden specifieke boetes uitgeschreven bij misbruik van de kaart. Soms moet men zelfs voor de politierechter verschijnen. Ook het takelen van het voertuig in overtreding is een maatregel die regelmatig genomen wordt. In sommige zones wordt ook het rijbewijs ingetrokken voor een periode van 3 weken.

Vorige week organiseerde politiezone VOT-West bijvoorbeeld samen met de wijkteams West van Stad Antwerpen een actie gericht tegen veelplegers. Dat zijn personen die al meerdere keren betrapt werden op het oneigenlijk gebruik van een parkeerkaart door de dienst Parkeerhandhaving of plaatsen waar relgelmatig misbruik werd vastgesteld. 50 parkeerplaatsen binnen de politiezone werden gecontroleerd. Een veelpleger bleek gebruik te maken van een kaart die toebehoorde aan iemand die al 1,5 jaar geleden was overleden. Drie kaarten werden in beslag genomen en het rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken. Een mooi bewijs dat zelfs een kleinschalige actie al meteen resultaat oplevert!

Bij andere acties werden al agenten in burger ingezet om ook gerichte controles uit te voeren. Ook hier werden meerdere gevallen van misbruik vastgesteld. Dankzij zo’n acties houden we de parkeerplaatsen vrij voor personen met een handicap die wel legitiem gebruik maken van de parkeerkaart en de voorbehouden plaatsen.

Dat die controles nodig blijven is duidelijk. In Brussel gebeuren bijv. regelmatig controles op parkings van ziekenhuizen. Vaak wordt zelfs daar misbruik vastgesteld wat enorm frappant is. Een perfect valide persoon neemt daar de parkeerplaats in van iemand die de plaats werkelijk nodig heeft tijdens een ziekenhuisbezoek in het kader van een consultatie of behandeling. De persoon met een handicap moet daardoor dus verder weg van de ingang van het ziekenhuis een parkeerplaats zoeken. Dat vind ik ontoelaatbaar.