Philippe Defeyt stelt nieuw pensioensysteem voor op studienamiddag over evolutie van de levensverwachting

10 december 2019

In het kader van 75 jaar sociale zekerheid organiseerde de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid op 9 december 2019 een derde toekomstgericht debat met als thema de sociale zekerheid, de sociale bescherming en de veranderingen in levensduur

Met de vergrijzing van de bevolking staat de toekomst van de pensioenstelsels in het middelpunt van de belangstelling in Frankrijk, maar ook in België.

Tijdens de studienamiddag stelde Philippe Defeyt, econoom aan het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IDD),  in zijn keynote lezing een nieuw pensioensysteem voor. Daarmee wil hij sociale ongelijkheid bestrijden. Voor Defeyt nemen deze ongelijkheden toe met de leeftijd, of het nu gaat om inkomen, gezondheid, sociaal netwerk, enz.

Daarom stelt hij voor om in de toekomst het wettelijk pensioen (de eerste pensioenpijler, nu berekend op basis van de sociale bijdragen die in de loop van een loopbaan worden betaald) in twee componenten te verdelen. Het eerste deel is forfaitair en een identiek bedrag voor iedereen. De tweede component is variabel en staat in verhouding tot de bijdragen die in de loop van de loopbaan worden betaald.

Lees de presentaties van de sprekers