Student Award: artikels in BTSZ

20 januari 2022

De laureaten van de Student Award 2020 publiceren artikels gebaseerd op hun eindwerken in de jongste editie van het BTSZ.

Charlotte Bruynseraede schreef de eindverhandeling Werken in armoede: hoe een adequate toegang tot de sociale zekerheid garanderen voor zelfstandigen?

“Een goede socialezekerheidsrechtelijke bescherming is cruciaal. Wanneer een persoon geconfronteerd wordt met inkomensverlies ten gevolge van het intreden van een sociaal risico, zoals werkloosheid of ziekte, is het belangrijk dat dit op een gepaste manier wordt opgevangen. Werknemers ondervinden weinig problemen op dit vlak. Zij genieten meestal een uitgebreide bescherming. Zelfstandigen daarentegen zijn in verschillende lidstaten van de Europese unie vaak uitgesloten uit een regeling die het inkomensverlies opvangt of ondervinden strikte toepassingsvoorwaarden wanneer zij zich willen aansluiten. Dit is problematisch. Een belemmerde toegang tot de sociale zekerheid kan namelijk leiden tot een verhoogd risico in armoede terecht te komen.”

Lees verder in het BTSZ 2020/4

Nicolas Vantomme publiceert De gedefederaliseerde gezinsbijslagregelgevingen uitgelicht: hoe compatibel zijn ze met Belgische coördinatieregels en het Europees recht?

“In gevolge de Zesde Staatshervorming werd de bevoegdheid inzake gezinsbijslagen overgedragen van het federale niveau naar dat van de gemeenschappen.1 Sindsdien zijn de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap exclusief bevoegd omtrent gezinsbijslagen in hun respectievelijk taalgebied. De bevoegdheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kwam op basis van art. 128, §2 GW terecht in de schoot van de Gemeenschappelijk Gemeenschapscommissie (hierna GGC).2 Dit was een primeur, aangezien het de eerste keer was dat een persoonsgebonden aangelegenheid werd toegewezen aan de GGC.3 Zodoende zijn er sinds 1 januari 2020 vier verschillende gezinsbijslagregelgevingen in België.”

Lees verder in het BTSZ 2020/4

De Joren Dehondt publiceerde een artikel in de vorige editie BTSZ 2020/3