Studie impact combinatie werk en gezin

19 februari 2020

Het langdurig ziekteverzuim staat in België op een recordhoogte. Eind 2017 telde België meer dan 400.000 langdurig zieken. Nog nooit waren zoveel werknemers langer dan een maand arbeidsongeschikt.

Het ziekteverzuim in België is het laatste decennium fors gestegen. De toename in uitval is vooral te wijten aan een stijging in langdurig ziekteverzuim (i.e., langer dan een maand niet in staat om werk te verrichten door ziekte1). Terwijl het aantal werknemers dat korte tijd uitvalt lichtjes daalt, neemt het aantal langdurig zieken jaar na jaar toe. In 2016 was er meer langdurig ziekteverzuim dan kort ziekteverzuim: 2,88% tegenover 2,64%.2 Eind 2017 telde België meer dan 400.000 langdurig zieken.

Nog nooit waren zoveel werknemers langer dan een maand arbeidsongeschikt.   Eén van de belangrijkste oorzaken van uitval is burn-out bij werknemers. Dit is een psychische uitputtingstoestand die uiteindelijk kan leiden tot een lange periode van uitval. Het is een proces waarbij verschillende psychosociale aandoeningen naar voren kunnen komen zoals uitputting, stress, slapeloosheid en aandachtstoornissen.

De vergaarde kennis en inzichten op basis van de literatuurstudie, de empirische analyse en de werksessie worden samengevat in zes vaststellingen:

  1. Uitval is bijzonder hoog in België
  2. Uitputting, stress en slaapproblemen zijn de meest voorkomende psychosociale aandoeningen
  3. Psychosociale risico’s zijn in de eerste plaats werkgebonden
  4. Ook een goede werk-gezin balans is essentieel
  5. Steun van de leidinggevende als hulpbron bij uitstek
  6. Autonomie, taakvariatie en leermogelijkheden kunnen nog sterker worden ingebouwd

IDEA Consult Studie combinatie werk en gezin