Update analytische nota “Monitoring van de gevolgen van COVID-19 op de werkgelegenheid en de sociale bescherming en België”

23 juni 2021

De WG SIC bestaat uit vertegenwoordigers van de FOD Sociale Zekerheid, de FOD Werkgelegenheid en de POD Maatschappelijke Integratie, evenals vertegenwoordigers van de Belgische Openbare Instellingen voor Sociale Zekerheid (OISZ), Sigedis, Statbel, de Nationale Bank van België en het Federaal Planbureau.

Dit zijn de belangrijkste aanpassingen:

  • De RVA-gegevens over de tijdelijke werkloosheid in april (betalingen) en mei (aanvragen) suggereren dat er zich een voorzichtige daling van het aandeel tijdelijke werklozen heeft ingezet.
     
  • RSZ arbeidsmarktgegevens wijzen op positieve evoluties voor meer flexibele statuten. Vanaf half mei ligt de tewerkstelling in het interim-statuut terug op het niveau van 2019. De versoepeling van de maatregelen heeft ook onmiddellijk impact op de tewerkstelling onder de extra’s en flexi’s in de horeca en de flexiwerkvormen in de detailhandel. Het saldo van in- en uitstroom op de private arbeidsmarkt blijft licht positief.
     
  • De enquête bij OCMW’s wijst op een verdere stijging van het aantal personen met een leefloon tot meer dan 160.000 de eerste twee maanden van 2021, gevolgd door een lichte daling in maart. Tijdens het jaar 2020 bedroeg de groei van het aantal leefloonbegunstigden 7,4 %, terwijl de groei het afgelopen decennia gemiddeld 3,4% was. De andere maatschappelijke hulp- en dienstverlening kent een sterke verhoging in de periode juni 2020 tot en met maart 2021. In het bijzonder blijven de hulp voor schuldbemiddeling, nietdringende medische hulp en voedselhulp in stijgende lijn evolueren.

Het volledig rapport vind je op de webpagina van de WG SIC.