Met de ratificatie van het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap in 2009 heeft België zich geëngageerd om structurele stappen te zetten die de hindernissen voor personen met een handicap in hun dagelijkse leven verminderen. Dit engagement beperkt zich niet tot de beleidsdomeinen welzijn, sociale bijstand en gelijke kansen maar raakt het geheel van de publieke activiteiten.

Om de initiatieven van de interministeriële conferentie en van elke regering van ons land te kaderen in de implemenatie van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van Personen met een handicap werd besloten om een interfederale strategie handicap op te stellen.

De FOD Sociale Zekerheid, in samenwerking met SOCIEUX+, publiceert een metapaper (overzicht en synthese) ‘De uitdaging van de klimaatverandering: hoe kunnen sociale bescherming en arbeids- en werkgelegenheidsmaatregelen aanpassing en mitigatie ondersteunen?’ geschreven door Dr. Koen Vleminckx.

In deze metapaper bespreken we het potentieel van arbeidsmarktbeleid en socialezekerheidsstelsels om mensen te beschermen en voor te bereiden op sociale en economische schokken als gevolg van klimaatverandering en om de groene transitie te faciliteren. We doen dit aan de hand van concrete voorbeelden van interessante praktijken in verschillende landen in verschillende regio's van de wereld. Het opzet is om beleidsmakers en stakeholders in de partnerlanden van de EU te inspireren met concrete praktijken uit andere landen.

Deze brochure verklaart je in duidelijke taal alles wat je moet weten over onze Belgische sociale zekerheid. 

Het klassieke sociale zekerheidsstelsel valt globaal genomen uiteen in drie stelsels: een stelsel voor werknemers in de privé sector, een stelsel voor zelfstandigen en een stelsel voor (federale) ambtenaren. Deze brochure vertrekt vanuit het werknemersstelsel en geeft de verschilpunten met de andere stelsels aan. De meeste mensen zijn immers aan het werknemersstelsel onderworpen. 

Deze brochure stelt het Europees Systeem van geïntegreerde Statistieken van de Sociale Bescherming 'ESSOBS) kort voor en geeft een overzicht van de financiële stromen op het gebied van de sociale bescherming in België.

Naar jaarlijkse gewoonte stelt de ESSOBS-brochure de cijfers over de sociale bescherming in België en in Europa voor. De FOD Sociale Zekerheid zamelt deze cijfers in bij zijn verschillende partners.

DOWNLOAD

Traditiegetrouw biedt het jaarverslag een overzicht van de vier hoofdactiviteiten van de FOD: beleidsondersteuning en –coördinatie, dienstverlening aan de burger, fraudebestrijding en ontwikkeling van de eigen organisatie.

Het bevat niet enkel interessante cijfergegevens maar ook onze realisaties rond thema’s zoals personen met een handicap, actief ouder worden, de internationale arena, grensoverschrijdende tewerkstelling, digitalisering,…

Aan het werk met een handicap of na langdurige ziekte? Jobcalc geeft een schatting van het effect van werk op de ziekte-uitkering of op de tegemoetkoming voor personen met een handicap.

In het Federaal actieplan handicap (2021 - 2024) kwamen 145 maatregelen tot stand in nauwe samenwerking met alle ministers en staatssecretarissen, ondersteund door belangengroepen die personen met een handicap vertegenwoordigen (zoals de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap en Unia).

Het plan is opgebouwd rond de zes assen van het regeerakkoord. Het wijst op de obstakels waarmee personen met een handicap in België vandaag worden geconfronteerd en die hen verhinderen een zelfstandig leven te leiden waarin ze zich ten volle kunnen ontplooien.

De maatregelen raken alle aspecten van het leven: de coronacrisis, gezondheidszorg en sociale bescherming, werk en werkgelegenheid, toegankelijkheid, mobiliteit, bestrijding van discriminatie, participatie aan het culturele leven en sport, enz.

Er wordt vanaf nu ook rekening gehouden met het principe van 'handistreaming'. Bij elke maatregel en beslissing van de federale regering denkt men actief na over wat het effect daarvan is bij personen met een handicap.

Minister Karine Lalieux, bevoegd voor personen met een handicap, coördineert de uitvoering van het plan. Eind 2022 volgt een eerste voortgangsrapport en in 2024 een eindrapport.

Meer informatie over Handistreaming

Sinds 2005 worden er in de EU jaarlijks enquêtes over het inkomen en de levensomstandigheden van de burgers afgenomen (EU-SILC enquête). Op basis van de Europese sociale indicatoren afkomstig uit deze enquêtes, en aangevuld met andere nationale databronnen, verricht de FOD Sociale Zekerheid jaarlijks een analyse van de evolutie van de sociale situatie en de sociale bescherming in België.

Deze analyse wordt voornamelijk uitgevoerd ter ondersteuning van het sociale luik van het Nationaal Hervormingsprogramma en maakt deel uit van de coördinatie van het Europese beleid, dat op sociaal niveau is gebaseerd op de Europa 2030-doelstelling om het aantal mensen dat zich in armoede en sociale uitsluiting bevindt, te verminderen.

DOWNLOAD

Sinds drie jaar brengt de FOD Sociale Zekerheid jaarlijks verslag uit over de Eurocoördinatie op het vlak van de sociale zekerheid. Het doel van dit verslag is verslag uit te brengen over de sociale zekerheid:

  • Aangenomen Europese teksten
  • Europese teksten waarover wordt onderhandeld
  • Gevallen in Europese precontentieuze fase
  • Gevallen van Europese geschillen

 ➝ Jaarverslag Eurocoördinatie 2021 (.pdf)