OESO 2020 Risks that matter

16 juli 2021

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert het rapport “Risks that matter”, dat peilt naar de thema’s waar mensen zich zorgen over maken. Onze FOD draagt bij aan de Belgische  gegevensverzameling voor deze publicatie.

Uit de “2020 Risks that Matter”-enquête, die is gebaseerd op 25.000 antwoorden uit 25 OESO-landen, blijkt dat mensen zich zorgen maken over het behoud van hun baan, het betalen van de rekeningen en hun gezondheid. 70% van de  respondenten vinden dat de overheid meer zou moeten doen om hun economische zekerheid te waarborgen, en velen zijn bereid meer belasting te betalen om dit te ondersteunen. De grensoverschrijdende enquête peilt ook naar het beeld dat mensen hebben van sociale en economische risico's en hoe goed zij vinden dat hun overheid op hun zorgen reageert.

Situatie in België

Het risico op ziekte en arbeidsongeschiktheid op korte termijn is een grote zorg, die door een meerderheid (61%) van de Belgische respondenten wordt gedeeld. Bijna driekwart van de deelnemers vermeldt ziek worden of invaliditeit als een risico waarover ze zich ook op langere termijn zorgen maken.

75% van de Belgische respondenten denken dat de economische situatie in hun land slechter of veel slechter is dan in 2019, en bijna 60% maakt zich enigszins of grote zorgen over de financiën en het algemene sociale en economische welzijn van hun eigen huishouden wanneer ze vooruitblikken naar 2022. In het licht van deze onzekerheid zijn Belgen enigszins sceptisch over de mate waarin steun vanwege de overheid hen over financiële moeilijkheden kan helpen, maar de Belgische respondenten zijn daarover toch positiever dan respondenten in veel andere landen.  

Risks that matter