BELMOD project

26 maart 2021
Mensen en cijfers

Wat is BELMOD?

BELMOD is een simulatie-instrument dat beleidsmakers in staat stelt om een inschatting te maken over de impact van geplande hervormingen inzake sociale bescherming. Het bouwt voort op de nauwkeurigheid van het vorige simulatiemodel MIMOSIS en combineert dat met de gebruiksvriendelijkheid van EUROMOD, het simulatiemodel op Europees niveau.

Het simulatiemodel kan gebruikt worden om de gevolgen van de beleidsvoorstellen voor de begroting in te schatten en om vast te stellen wie er door zal worden beïnvloed.

De nieuwe microsimulatie-tool BELMOD zal concreet worden gebruikt om een op feiten gebaseerde inventaris van beleidsvoorstellen te ontwerpen die gericht is op de vereenvoudiging, harmonisering en de automatisering van de toekenning van sociale rechten.

Tot slot kan het simulatiemodel verder ontwikkeld worden tot een tool waarmee de non-take up van sociale rechten continu opgevolgd wordt. 

Wie werkt eraan?

BELMOD is een onderzoeksproject gefinancierd door DG Werkgelegenheid - EaSI van de Europese Commissieen wordt gecoördineerd door de Belgische Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. De Universiteit van Essex en de Universiteit Antwerpen treden op als medeaanvragers, de Federale Pensioendienst en het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering dragen bij als geassocieerde organisaties. Sommige taken zullen worden uitgevoerd door onderaannemers (Belgisch Federaal Planbureau en KU Leuven).

Wat kunnen we verwachten?

In het project worden verschillende activiteiten uitgevoerd die leiden tot een microsimulatie-tool en een inventaris van beleidsvoorstellen om non-take up te verminderen. De resultaten hiervan worden in rapporten en nota’s neergeschreven. 

  • Verkennend rapport naar de mogelijkheden van vereenvoudiging en harmonisering van bestaansmiddelentoetsen in België
  • Verkennend rapport naar de mogelijkheden van automatische toekenning in België
  • Rapport met voorstel van hervormd inkomensconcept
  • Rapport over hoe de simulatietool als monitoringstool voor NTU kan gebruikt worden
  • Inventaris van beleidsvoorstellen.

Contact: Natascha Van Mechelen - natascha.vanmechelen@minsoc.fed.be

Meer informatie op de website van de FOD Sociale Zekerheid: BELMOD project