Beter mentaal welzijn op het werk voor zelfstandigen

11 oktober 2023

Een jaar geleden lanceerde de Minister voor Zelfstandigen, David Clarinval3 projecten gericht op de preventie van psychosociale risico's op het werk voor zelfstandigen ("Zelfstandige zonder stress", "Icarius, j’entreprends mon bien-être" en "Samen sterker ondernemen") en geleid door de sociale verzekeringsfondsen Acerta, UCM en Liantis. Deze projecten werden een jaar lang opgevolgd door onze FOD en geëvalueerd door een comité van experts in zelfstandig ondernemerschap en mentaal welzijn.

De voorbije jaren hebben de zelfstandigen zwaar geleden onder de maatschappelijke context. De verschillende crisissen hebben steeds hun werk op de proef gesteld en brachten alle moeilijkheden en onzekerheden met zich mee.

Afgelopen jaar lanceerde de Minister van Zelfstandigen, David Clarinval, 3 projecten gericht op de preventie van psychosociale risico's op het werk bij zelfstandigen, uitgevoerd door de sociale verzekeringsfondsen Acerta, UCM en Liantis.

  • Zelfstandige zonder stress | Acerta

Via een zelfscan kon de zelfstandige de alarmerende risicofactoren bij zichzelf opsporen en vervolgens ontdekken hoe hij aan zijn mentale gezondheid kan werken. Via verschillende workshops, persoonlijke coachings en online leermodules rond o.a. emotionele balans, professionele relaties, financiële balans, kon de zelfstandige zich bewapenen tegen deze risicofactoren. Bovendien werden zelfstandigen samengebracht via intervisiemomenten om ervaringen met elkaar te delen.

  • Icarius - J’entreprends mon bien-être | UCM

In het kader van dit project werd de zelfstandige via conferenties, workshops en enquêtes gesensibiliseerd over het belang van mentaal welbevinden op het werk en kreeg op zijn maat preventiemaatregelen om niet blootgesteld te geraken aan de mogelijke risicofactoren. Via netwerk- en discussiegroepen en individuele begeleidingsessies werden positieve en negatieve ervaringen en good practices gedeeld. Via de smartphone-applicatie Evoluno kon de zelfstandige bovendien de aanwezigheid van de risicofactoren bij zichzelf meten en daarover tips krijgen.

  • Samen sterker ondernemen | Liantis

In dit project werd de zelfstandige gesensibiliseerd rond de stressvolle sleutelmomenten in het leven van een zelfstandige, zoals de start van een onderneming, het aanwerven van een eerste medewerker, ouderschap, crisissen en dergelijke. Daarnaast peilde een welzijnsbarometer op een laagdrempelige manier naar de mentale gezondheid van de zelfstandige en gaf het specifiek advies op basis van de resultaten. Bovendien werd er geëxperimenteerd met groepscoachingsessies, die een succes waren in Finland, om de toegevoegde waarde van deze manier van begeleiding in kaart te brengen in België.

Op dinsdag 10 oktober, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid, gaf David Clarinval het woord aan de sociale verzekeringsfondsen om hun projectresultaten en de daaruit vloeiende beleidsaanbevelingen te presenteren aan een breed publiek bestaande uit zelfstandigen, academici, middenveldorganisaties, welzijnsmedewerkers en meer. De projectresultaten zullen als basis dienen voor een structureel beleid rond mentaal welzijn van zelfstandigen.

Deze ochtend was ook een gelegenheid om bewustzijn te creëren rond de preventie van psychosociale risico’s bij de activiteiten van zelfstandigen. Tijdens een panelgesprek reageerden deskundigen op de projectresultaten en gaven ze vanuit hun expertise adviezen rond een betere begeleiding voor zelfstandigen.