Conferentie over sociale bescherming in gezondheidszorg in Afrika

18 mei 2022

Van 10 tot 13 mei 2022 ging in Niger (Niamey) een internationale conferentie door over "Sociale bescherming in de gezondheidszorg, een manier om ongelijkheden te bestrijden”.

Deze conferentie werd mee georganiseerd door het Nigeriaanse Ministerie van Volksgezondheid, Bevolking en Sociale Zaken, Enabel, Be-cause Health, het platform van Belgische actoren in de gezondheidssector en de WHO Niger, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Internationale Arbeidsorganisatie.

Een 12-tal Afrikaanse landen die betrokken zijn bij de uitvoering van een systeem voor sociale bescherming van de gezondheid (SHP) en vertegenwoordigers van bi- en multilaterale instellingen, academische instellingen en actoren uit de civiele samenleving namen deel aan deze internationale conferentie.

Het hoofddoel van de bijeenkomst was om ervaringen uit te wisselen over sociale bescherming in de gezondheidszorg en de bestrijding van ongelijkheden, uitgaande van strategische, technische en politieke opties en een kritische en kruisanalyse van bestaande SHP-initiatieven in de deelnemende landen. Door deze uitwisseling zal het mogelijk zijn tot een gemeenschappelijke visie te komen die zal leiden tot meer gecoördineerde en efficiëntere samenwerkingsmogelijkheden.

Koen Vleminckx vertegenwoordigde er SOCIEUX+ en stelde er samen met Sarah Carpentier (SOCIEUX + Enabel) de bevindingen van de relevante SOCIEUX+ acties voor. Hij werkte ook als expert mee aan totstandkoming van de gemeenschappelijke verklaring, die door de vertegenwoordigers van de aanwezige landen werd onderschreven.

De Nigeriaanse minister van Volksgezondheid, Bevolking en Sociale Actie, Dr. Idi Illiassou Mainassara, gastheer van deze conferentie, las aan het einde van de conferentie de verklaring in het bijzijn van de verzamelde Afrikaanse pers voor.

Website van de conferentie