Sociale rechten voor koeriers, chauffeurs en andere platformwerkers

16 september 2021

Het Europees Parlement heeft in een stemming geëist dat mensen die werken voor digitale platformen, zoals maaltijdbezorgingsdiensten, dezelfde rechten krijgen als reguliere werknemers.

Platformwerkers worden vaak ten onrechte geclassificeerd als zelfstandigen, waardoor ze geen aanspraak kunnen maken op sociale bescherming en andere arbeidsrechten. Om deze lacune in de wet aan te pakken, stelt het Parlement voor om de bewijslast om te keren: indien het tot een rechtszaak komt moeten werkgevers aantonen dat er geen werkverband is, in plaats van andersom.

De parlementsleden verzetten zich echter tegen een automatische classificering van alle platformwerkers; degene die daadwerkelijk zelfstandige zijn moeten dat kunnen blijven.

Platformwerkers zijn personen die werk uitvoeren of diensten verlenen via een digitaal werkplatform. Het huidige Europese wetgevende kader is niet geschikt voor deze nieuwe vorm van werken, en daarom is een herziening van de regelgeving noodzakelijk.

In haar Actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten heeft de Europese Commissie aangekondigd om tegen het eind van dit jaar te komen met een wetsvoorstel om de werkomstandigheden van platformwerkers te verbeteren.